Verhagen: publieksdiplomatie tegen extremisme

Nederland gaat actiever gebruik maken van publieksdiplomatie om extremisme in de moslimwereld en elders tegen te gaan. Dat verklaarde minister Verhagen tijdens een bijeenkomst van de Alliantie der Beschavingen in Istanboel.

"Het is in deze tijd niet meer voldoende een regering aan te spreken," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Directe contacten met opiniemakers, religieuze leiders, maatschappelijke organisaties en de bevolking zijn net zo belangrijk om begrip te kweken tussen landen en culturen."

De Alliantie der Beschavingen werd in 2005 onder auspicieën van de Verenigde Naties opgericht als platform voor dialoog tussen moslimlanden, het westen en andere werelddelen. Negentig landen en internationale organisaties steunen de Alliantie op regelmatige basis.

"We benadrukken ook in onze publieksdiplomatie dat mensenrechten voor iedereen, altijd en overal gelden", zei minister Verhagen. "Op die basis gaat Nederland de dialoog aan. Dat betekent ook dat we bereid moeten zijn te luisteren naar anderen. Alleen fanatici zijn voor 100 procent overtuigd van hun eigen gelijk."

Om gerichter publieksdiplomatie te kunnen bedrijven laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in 15 landen over de hele wereld onderzoek verrichten naar het imago van Nederland. Onder deze landen zijn belangrijke bondgenoten zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het Nederlandse imago wordt ook gepolst bij handelspartners zoals India, China en Brazilië, en partnerlanden voor ontwikkelingssamenwerking als Egypte en Indonesië.

Een actieve publieksdiplomatie kan een tegenwicht zijn voor het vertekende beeld dat radicalen in sommige moslimlanden van het Westen schetsen. De Nederlandse ambassade in de Egyptische hoofdstad Cairo organiseert deze maand een regionale conferentie over publieksdiplomatie met deelnemers uit Nederland en de Arabische wereld.