Verhagen: "Postieve gesprekken in Washington"

Nederland is een partner met meerwaarde voor de Verenigde Staten. Dat biedt ons gelegenheid om in samenwerking met andere landen maatregelen voor te stellen die de welvaart en veiligheid van Nederland direct ten goede komen. Dat verklaarde minister Verhagen na afloop van zijn bezoek aan Washington.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vergezelde premier Balkenende bij een gesprek met de Amerikaanse president Obama, en had afzonderlijke ontmoetingen met secretary of state Clinton en speciaal gezant voor het Midden Oosten Ross.

"Het waren positieve gesprekken," aldus minister Verhagen. "De waarden waar Nederland voor staat, zoals mensenrechten, vrijheid en democratie, sluiten aan bij visie van president Obama en zijn regering op de Amerikaanse rol in de wereld."

President Obama nodigde Nederland uit voor de bijeenkomst van de G20, de twintig leidende industrielanden, in de Amerikaanse stad Pittsburg in september. Nederland is met zijn open economie voor een groot deel afhankelijk van de internationale handel. Daarom is het belangrijk dat Nederland in de G20 kan bijdragen aan maatregelen tegen de wereldwijde economische crisis en het voorkomen van protectionisme.

Met zijn ambtgenoot Clinton en met speciaal gezant Ross wisselde minister Verhagen ervaringen uit over zijn recente bezoeken aan het Midden-Oosten. "De Verenigde Staten spant zich in om het vredesproces weer op gang helpen," zo verklaarde hij. "Nederland zit precies op dezelfde golflengte. Het is belangrijk dat de Verenigde Staten en de landen van de Europese Unie hierbij samen blijven optrekken."

Nederland steunt de uitgestoken hand van de Verenigde Staten naar Iran. Als dat land de resoluties van de VN Veligheidsraad wil nakomen en het nucleaire programma uitsluitend voor vreedzame doeleinden aanwendt, aldus minister Verhagen, moet het zijn plaats in de internationale gemeenschap weer kunnen innemen. Als Iran de uitgestoken hand echter niet wil aannemen zullen de Europese Unie, de VS en andere landen de bestaande sancties uitbreiden.