Verhagen: persoonlijk archief Schmelzer waardevol

Het persoonlijk archief dat oud-politicus Norbert Schmelzer jarenlang bijhield, is een waardevolle bron van informatie. ‘Het plaatst de besluitvorming van weleer in context, het helpt om zaken achteraf te duiden’, zei minister Verhagen vanmiddag tijdens een bijeenkomst van het Nationaal Archief in Den Haag.

Tijdens de bijeenkomst, waar de vorig jaar overleden voormalig KVP-voorman Schmelzer centraal stond, werd diens persoonlijk archief en die van andere oud-politici gepresenteerd. Het Nationaal Archief spoort politici aan eveneens hun persoonlijke papieren te bewaren voor de geschiedschrijving.

Hoewel Verhagen voor zichzelf geen nauwgezet bijgehouden persoonlijk archief in het verschiet ziet, zei hij veel overeenkomsten te zien tussen zichzelf en Schmelzer, die net als hij eerst fractievoorzitter en later minister van Buitenlandse Zaken was. Hij noemde zijn voorganger, die hem scoutte voor de politiek, een van zijn belangrijkste leermeesters: ‘Het mooiste dat ik van hem opgepikt heb is: je moet, voor je een vergadering in gaat, weten waarmee je naar buiten komt.’

‘Schmelzer was intelligent, scherp, een strateeg met een vooruitziende blik. Hij was ook niet bang om zijn nek uit te steken en ging omstreden zaken niet uit de weg’, aldus Verhagen. Hij stelde vast dat zij niet alleen inhoudelijke prioriteiten delen, zoals Europa, mensenrechten en de trans-Atlantische betrekkingen, maar ook een vergelijkbaar type politicus zijn. Hij kenschetste zijn voorganger en zichzelf als politieke dieren die plezier in het spel hebben, maar tegelijk en bovenal gemotiveerd worden door een rotsvast ideaal.