Verhagen: Oostelijk Partnerschap geen voorportaal voor toetreding tot EU

Deelname aan het Oostelijk Partnerschap is geen voorportaal voor toetreding tot de Europese Unie. Met die boodschap maakte minister van Buitenlandse Zaken Verhagen vandaag in de Tweede Kamer duidelijk dat er voorlopig geen nieuwe landen tot de EU toetreden.

Democratie, de rechtsstaat en eerbiediging van mensenrechten zijn daarnaast cruciale randvoorwaarden in de samenwerking. “Terecht heeft de inzet van Nederland ertoe geleid dat respect voor de mensenrechten van directe invloed is op de mogelijkheden voor uitbouw van de betrekkingen met de afzonderlijke partnerlanden”, aldus Verhagen.

De bewindsman benadrukte tegelijkertijd het belang van goede betrekkingen met de oostelijke buren van de EU. Op het gebied van veiligheid, handel en energievoorzieningszekerheid bestaan er grote wederzijdse belangen. "Tegelijkertijd moeten we niet doen alsof de oostelijke buurlanden op dit moment kans maken om lid te worden van de EU", zei de minister. "Dat leidt alleen maar tot verwarring en teleurstelling.” De zes oprichters van de Europese Unie zijn het volgens Verhagen daarover eens.

Staatssecretaris voor Europese Zaken Timmermans wees op het belang van samenwerking met de oostelijke buurlanden in tijden van economische crisis. “De economische crisis kan leiden tot politieke instabiliteit, juist in fragiele democratieën als in het oosten.”

Timmermans gaf aan dat het Oostelijke Partnerschap de buurlanden de kans op betere economische samenwerking met de EU biedt. Dat wil volgens staatssecretaris Timmermans niet zeggen dat de EU voor de rekening opdraait. “Financiële steun aan landen als Oekraïne zal toch vooral van het IMF moeten komen.”