Verhagen neemt initiatief in VN tegen straf homoseksualiteit

Minister Verhagen en de Franse staatssecretaris voor buitenlandse zaken en mensenrechten Yade hebben het initiatief genomen tot een verklaring van de Verenigde Naties tegen de strafbaarstelling van homoseksualiteit. De verklaring is op dit moment door 61 landen ondertekend.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt dit een belangrijke stap: 'Het is een doorbraak dat zo’n grote groep landen uit alle continenten zich in VN-verband hierover uitspreekt. We zullen dit thema op de agenda van de VN blijven zetten, want voor vervolging of discriminatie vanwege iemands seksuele geaardheid bestaat geen excuus.'

Donderdag 18 december organiseren minister Verhagen en staatssecretaris Yade ter gelegenheid van deze verklaring een bijeenkomst bij de VN in New York. De Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens, Navanethem Pillay, zal in een videoboodschap eveneens haar steun betuigen.

Wereldwijd zijn mensenrechtenschendingen tegen homo’s en lesbiennes aan de orde van de dag. Op veel plaatsen is het gevaarlijk, soms levensgevaarlijk, uit te komen voor je geaardheid. In meer dan 80 landen is homoseksueel gedrag strafbaar. In zeven landen staat op seks tussen mannen zelfs de doodstraf.

Op de VN-bijeenkomst spreken naast minister Verhagen en staatsecretaris Yade onder anderen Sunil Pant, Nepalees parlementslid en voorzitter van de Nepalese homo-organisatie, en Lawrence Mute, de Keniaanse mensenrechtencommissaris en co-auteur van de Yogyakarta Principles over mensenrechten en seksuele geaardheid. Ook zullen homoseksuele en transseksuele voorvechters van gelijke behandeling uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika hun verhaal doen.