Verhagen: Nederland steunt Zimbabwe

Nederland zal welwillend kijken naar steun voor Zimbabwe als de oppositie en de autoriteiten een akkoord bereiken om de macht te delen. Dat heeft minister Verhagen vandaag gezegd in een telefoongesprek met de Zimbabwaanse oppositieleider Tsvangirai.

'Een akkoord dat recht doet aan de wil van de bevolking is een enorme stap vooruit,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'We kennen de details nog niet, maar ik deel het optimisme van Tsvangirai. Een akkoord geeft Zimbabwe na jaren van geweld, terreur en verschrikkelijke armoede eindelijk weer hoop op een betere toekomst.'

Bij de presidentsverkiezingen op 29 maart haalde Tsvangirai van de Movement for Democratic Change (MDC) meer stemmen dan de zittende president Mugabe. De tweede ronde liep echter uit op een golf van geweld tegen de bevolking, en Tsvangirai moest enkele dagen zijn toevlucht zoeken in de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Harare.

Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie weigerden de uitslag te erkennen en steunden de oppositie in de onderhandelingen over de machtsdeling. Nederland had binnen de EU gepleit voor aanscherping en verbreding van sancties tegen de machthebbers als de onderhandelingen zonder resultaat zouden blijven.