Verhagen: ‘liever met dan over Rusland praten’

De onderhandelingen tussen Rusland en de Europese Unie over een nieuw partnerschapsakkoord kunnen worden hervat als Rusland het zes-puntenplan over de crisis in Georgië volledig heeft uitgevoerd. Dat verklaarde minister Verhagen na afloop van de gesprekken met zijn Russische collega Lavrov in Den Haag.

'Er is de laatste tijd binnen de EU vooral óver Rusland gesproken,' aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Daarom ben ik blij dat ik vandaag de gelegenheid heb om mèt een vertegenwoordiger van Rusland te spreken. Op die manier kunnen we oplossingen vinden voor bestaande meningsverschillen.'

Verhagen en Lavrov spraken onder meer over de nasleep van de crisis in Georgië. De Russische troepen hebben zich grotendeels teruggetrokken uit de bufferzones rond Abchazië en Zuid-Ossetië. Er is nu met medewerking van de Russen een waarnemingsmissie van de Europese Unie gestationeerd.

In augustus braken er gevechten uit tussen het Russische en Georgische leger in en rond de regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië. Na bemiddeling van de EU kwam werd er een zes-puntenplan overeengekomen om de vijandelijkheden te staken en de stabiliteit in Georgië te vergroten. Rusland erkende daarna eenzijdig de onafhankelijkheid van de beide gebieden.

Verhagen drong er bij Rusland in de geest van het zes-puntenplan op aan alle troepen terug te trekken tot hun posities van vóór het conflict, EU-waarnemers toegang te verschaffen tot Abchazië en Zuid-Ossetië, en zich constructief op te stellen in de besprekingen over veiligheidssituatie in de Kaukasus die plaatsvinden in Genève.

Ook stelde Verhagen de bevindingen van de onderzoeksmissie naar de dood van Nederlandse cameraman Stan Storimans in Georgië aan de orde in de gesprekken. De missie concludeerde dat hij het slachtoffer is geworden van een clusterwapen dat alleen in het bezit is van het Russische leger.