Verhagen: internationale aanpak voor oplossen financiële crisis noodzaak

Landen zullen met elkaar moeten samenwerken om de financiële stabiliteit terug te brengen. Dit stelde minister Verhagen vandaag tijdens een symposium voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in Maastricht.

'Economieën wereldwijd zijn onderling verbonden. Dat betekent dat we problemen ook samen zullen moeten oplossen', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'De instabiliteit op financieel gebied toont opnieuw aan dat een actief buitenlands beleid van het allergrootste belang is voor Nederland.'

In Europa, waar de nationale economieën nauw met elkaar zijn verweven, neemt Nederland zijn verantwoordelijkheid. 'Ons land kijkt niet alleen naar steunmaatregelen nu, maar ook naar structurele aanpassingen op lange termijn. Zo vinden wij dat de samenwerking tussen toezichthouders binnen en buiten de Europese Unie moet worden geïntensiveerd.'

Nederland heeft eerder voorgesteld gezamenlijk buffers op te zetten in de vorm van nationale geldreserves. Deze kunnen in de Europese Unie worden ingezet als kapitaalinjecties in banken die fundamenteel gezond zijn, maar door de crisis in de problemen dreigen te komen.

Minister Verhagen benadrukte dat het wegnemen van internationale barrières voor ondernemers juist in deze tijd van groot belang is. Hoewel de Europese binnengrenzen langzaam vervagen, zijn er nog vaak bestuurlijke, juridische, financiële en fiscale obstakels. De Rijksoverheid neemt het initiatief bij het vinden van praktische oplossingen om grensoverschrijdend ondernemen makkelijker te maken.