Verhagen: internationaal probleem piraterij vergt internationale aanpak

De gebrekkige vervolging van Somalische piraten moet plaatsmaken voor een effectieve internationale aanpak. Dit zei minister Verhagen vandaag in Den Haag op een internationaal seminar over de bestrijding van piraterij. Hij pleitte voor een snelle en efficiënte vervolging die niet verzandt in lange procedures.

Het is Verhagen een doorn in het oog dat de daders vaak vrijuit gaan: "Er moet een eind komen aan straffeloosheid." Nederland heeft in de internationale Contact Groep tegen Piraterij voorgesteld in VN-verband een tribunaal te vestigen in de regio, zodat piraten daar kunnen worden veroordeeld en hun straf ook daar uitzitten. Een aantal landen, in het bijzonder Rusland en Duitsland, steunt dit voorstel.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) stelde dat het tribunaal op verschillende manieren vorm kan krijgen. Het maakt op zich niet veel uit of de internationale gemeenschap kiest voor een speciale Kamer in een gerechtshof in de regio of een ad hoc tribunaal, zoals in vele andere gevallen. Verhagen: "Wat van belang is, is dat we de meest effectieve manier vinden om een eind te maken aan straffeloosheid."

"Piraterij is big business geworden," aldus Verhagen, "maar het zoeken naar een oplossing is nog in de pioniersfase." Snelle tegenactie is nu volgens hem geboden. "Piraterij berokkent de betrokken zeelieden grote psychologische schade, kost handenvol geld, belemmert de wereldhandel en ondermijnt de voedselveiligheid in Somalië en de stabiliteit in het hele gebied."