Verhagen in Duinrell met Wit Russische kinderen

Minister Verhagen heeft Wit-Russische kinderen uit de nog altijd zeer radioactieve omgeving van Tsjernobyl een dagje in het attractiepark Duinrell aangeboden. De kinderen houden vakantie bij gastgezinnen in Nederland. Aan hun komst gingen lange onderhandelingen met de Wit-Russische autoriteiten vooraf.

“De weg van Minsk naar Duinrell bleek lang, maar gelukkig niet tè lang,” zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) tegen de kinderen en hun begeleiders. Hij beloofde dat Nederland zich ook in de toekomst sterk blijft maken voor de vakanties. “Er zijn jammer genoeg nog steeds beperkingen, bijvoorbeeld voor kinderen ouder dan veertien. Daar praten we met Wit-Rusland over door.”

Drie particuliere stichtingen brengen al jaren zowel zieke als gezonde kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl enkele weken onder bij gastgezinnen in Nederland. Vorig jaar verbood de Wit-Rusland deze vakanties. De regering was bezorgd dat de bestaande regelingen niet garandeerden dat de kinderen na hun vakantie weer terug zouden komen naar hun ouders. Nederland heeft na langdurige onderhandelingen een akkoord gesloten dat de zorgen van de Wit-Russische autoriteiten heeft weggenomen.

Minister Verhagen bedankte in Duinrell de Wit-Russische ambassadeur in Nederland voor haar inspanningen voor de kinderen. Daarnaast bracht hij de zorgen van Nederland over met betrekking tot de mensenrechtensituatie in het land. Nederland vraagt van de Wit-Russische autoriteiten concrete maatregelen, zoals een einde aan de beperkingen van de persvrijheid.

Minister Verhagen complimenteerde het CDA Tweede Kamerlid Omtzigt en de directie van het attractiepark voor hun inzet. Zijn speciale dank ging uit naar de Nederlandse vrijwilligers van de Stichting Kinderhulp: “Petje af voor jullie initiatief en gastvrijheid.”