Verhagen: Hoop op vrije verkiezingen in Bangladesh

Nederland hoopt dat de voor december aangekondigde parlementsverkiezingen in Bangladesh zullen doorgaan. Dit zei minister Verhagen vanmiddag tegen zijn Bengaalse collega Chowdhury. “Democratie is en blijft de beste waarborg tegen extremisme en instabiliteit”, aldus Verhagen.

Nederland en andere EU-landen geven de verkiezingscommissie financiële steun bij de technische voorbereiding van de verkiezingen. Verhagen (Buitenlandse Zaken) feliciteerde de regering van Bangladesh met de indrukwekkende resultaten: de afgelopen tijd zijn ruim 80 miljoen kiezers met foto’s geregistreerd.

In januari 2007 werd in Bangladesh, met steun van het leger, de noodtoestand afgekondigd. Dit gebeurde na een periode vol chaos en geweld in aanloop naar de in die maand geplande verkiezingen. De toen aan de macht gekomen interim-regering beloofde voor eind 2008 vrije en eerlijke verkiezingen te houden.

Chowdhury brengt deze week een bezoek aan Nederland. Vanochtend sprak hij met minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Verder ontmoet hij onder meer Kamerleden en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Daarnaast bezocht hij gisteren de Maeslantkering en bezoekt hij morgen het Hoogheemraadschap van Delfland.

Verhagen drong bij zijn collega aan op verdere verbetering van de mensenrechten. Hij zei blij te zijn met het voornemen van de regering een Nationale Mensenrechtencommissie in te stellen. Maar de toename van dodelijke slachtoffers tijdens acties van ordetroepen blijft Nederland zorgen baren.

Verder benadrukte Verhagen het belang van de strijd tegen de ergste vormen van kinderarbeid. Hoewel de situatie is verbeterd, zijn er ongeveer 2,2 miljoen kinderen aan het werk; ruim een half miljoen met materiaal dat schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Verhagen riep de autoriteiten op de internationale afspraken tegen kinderarbeid na te leven.