Verhagen: godsdienst niet misbruiken voor haatzaaien

In Nederland staat de vrijheid van godsdienst hoog in het vaandel. Dit mag echter niet leiden tot een door de regering opgelegde beperking van de vrijheid van meningsuiting. Dat zei minister Verhagen in zijn gesprek met de secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Conferentie Ekmeleddin Ihsanoglu.

'Mensenrechten beschermen de rechten van individuele personen, zodat zij hun geloof kunnen belijden op de manier die ze willen,' verklaarde Verhagen. 'Mensenrechten beschermen geen religies.'

Minister Verhagen en secretaris-generaal Ihsanoglu spraken maandag over het tegengaan van islamofobie, antisemitisme en discriminatie. Ihsanoglu brengt een tweedaags bezoek aan Nederland. De Organisatie van de Islamitische Conferentie heeft 56 lidstaten en is opgericht om de samenwerking tussen islamitische landen te bevorderen.

Verhagen benadrukte dat godsdienst niet mag worden gebruikt voor het zaaien van haat en onverdraagzaamheid. Nederland zet zich er zowel nationaal als internationaal voor in dat de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en de vrijheid van meningsuiting worden gerespecteerd.