Verhagen: economische groei Vietnam gebaat bij verruiming mensenrechten

Minister Verhagen sprak vandaag bij een ontmoeting met zijn Vietnamese collega en vice-premier Pham Gia Khiem zijn bewondering uit over de economische groei van Vietnam. Tegelijkertijd zei hij te hopen dat dit succes gevolgd wordt door eenzelfde toename van burgerlijke en politieke vrijheden.

De ministers bespraken de overgang van Vietnam van lagelonenland naar een middenklasse economie. Verhagen (Buitenlandse Zaken) benadrukte dat Nederland meer betrekkingen wil, die recht doen aan het omhoog schietende ontwikkelingsniveau van Vietnam, onder meer op economisch gebied. Hij bood Nederlandse deskundigheid aan voor een verdere verbetering van het ondernemingsklimaat en sterkere instituties in Vietnam.

Verhagen sprak wel zijn zorg uit over de toename van arrestaties van onder anderen mensenrechtenverdedigers in Vietnam. Hij vroeg zijn collega naar de zaak van twee Vietnamese journalisten die al enige tijd wegens smaad vast zitten nadat zij berichtten over corrupte autoriteiten. Hij kreeg van Khiem de toezegging dat vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties dit proces kunnen volgen.

‘Schendingen van mensenrechten zijn niet alleen een ethische kwestie, maar kunnen ook nadelig zijn voor de internationale positie van Vietnam op handelsgebied’, aldus Verhagen. ‘Buitenlandse bedrijven verlangen goed bestuur en transparantie.’

Vice-premier Khiem bezoekt Nederland ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Eerder dit jaar bezochten minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) om deze reden Vietnam.