Verhagen blij met hervatting export Gaza

Israël heeft vandaag op aandringen van Nederland voor het eerst sinds het staakt-het-vuren de grens met Gaza geopend voor de export van bloemen. Met steun van Nederland telen Palestijnse boeren bloemen en groenten die via Israëlische exporteurs worden verhandeld op de wereldmarkt, onder meer op de veiling van Aalsmeer.

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen heeft er samen met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Koenders bij de Israëlische regering op aangedrongen de export zo snel mogelijk te hervatten. ‘Nederland wil de Palestijnen helpen de draad van het bestaan weer op te pakken en een kans op een betere toekomst te geven, gebaseerd op vreedzame economische samenwerking tussen Palestijnen en Israëli's', aldus Verhagen.

Hoewel een deel van de oogst door het geweld verloren is gegaan, is het voor de 1500 Palestijnen en hun gezinnen die voor hun inkomen van de teelt afhankelijk zijn van groot belang dat de uitvoer weer op gang is gekomen.

Nederland heeft zich voortdurend ingespannen voor een duurzaam staakt-het-vuren. Dat betekent dat er niet alleen een onmiddellijk eind moet komen aan de raketbeschietingen, maar ook dat de inwoners van Gaza ongehinderd toegang moeten krijgen tot humanitaire hulp en andere goederen die nodig zijn voor het dagelijks leven. Tegelijk moet de smokkel van raketten en andere wapens naar Gaza een halt toe worden geroepen.

Nederland stelde in 2008 ruim 7 miljoen euro ter beschikking voor dit ontwikkelingsproject.