Verhagen blij met benoeming Speciaal Vertegenwoordiger Geweld tegen Kinderen

Vandaag benoemde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties de Portugese Marta Santos Pais als Speciaal VN-Vertegenwoordiger inzake Geweld tegen Kinderen. Minister Verhagen toonde zich zeer ingenomen met de benoeming: ‘Het was hoog tijd. Nu kan eindelijk werk worden gemaakt van de aanpak van geweld tegen kinderen.’

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloot in 2007 dat er een Speciale Vertegenwoordiger moest komen die zich bezighoudt met de bestrijding van geweld tegen kinderen. Verhagen drong er sindsdien bij de secretaris-generaal van de VN op aan een Speciale Vertegenwoordiger te benoemen.

"Geweld tegen kinderen moet met alle mogelijke middelen worden bestreden. Een Speciale Vertegenwoordiger die zich daar volledig op kan richten is dan ook essentieel", aldus Verhagen. "Marta Santos Pais is een zeer gedreven en gekwalificeerde vrouw. Ik heb het volste vertrouwen in haar en zie er zeer naar uit nauw met haar te blijven samenwerken."

Marta Santos Pais was als directeur van het onderzoeksbureau van UNICEF nauw betrokken bij de internationale conferentie over geweld tegen meisjes, The Girl Child Conference, die minister Verhagen vorige maand in Den Haag organiseerde.

Tijdens deze conferentie deelden experts vanuit de hele wereld hun kennis en ervaring op het gebied van geweld tegen meisjes in de huiselijke sfeer. In zijn openingstoespraak onderstreepte Verhagen opnieuw het belang van benoeming van een Speciale Vertegenwoordiger. In het slotdocument riepen de conferentiegangers de secretaris-generaal van de VN eveneens op de benoeming niet langer uit te stellen.