Verhagen blij met Amerikaanse kandidatuur Mensenrechtenraad

Nederland is blij dat de Verenigde Staten zich kandidaat heeft gesteld als lid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties."Het is goed dat de VS als voortrekker op het gebied van de mensenrechten ook in de Mensenrechtenraad weer zijn verantwoordelijkheid neemt", aldus minister Verhagen.

De Mensenrechtenraad is de enige plaats waar de mensenrechten op wereldschaal worden besproken. Er is kritiek op de Raad, omdat die vaak eenzijdig ingaat op de situatie in het Midden-Oosten en niet adequaat reageert op crises in Zimbabwe, Soedan en Congo. De Verenigde Staten weigerde zitting te nemen in de Raad en sinds 2008 zelfs maar als waarnemer deel te nemen.

Nederland deelt de kritiek van de Verenigde Staten op het functioneren van de Mensenrechtenraad, maar vindt dat de problemen van binnenuit moeten worden aangepakt. "De Raad moet meer tanden krijgen, zodat het mensenrechtenschendingen op een krachtige, evenwichtige manier kan aanpakken", vindt minister Verhagen. "Ik hoop dat de kandidatuur van de VS dit dichterbij brengt."

Minister Verhagen onderstreepte tijdens zijn toespraak tot de Mensenrechtenraad afgelopen maand het belang van een effectieve, geloofwaardige Mensenrechtenraad. Verhagen: "Juist in een tijd dat de verhoudingen in de Raad in toenemende mate politiseren, is een sterke pro-mensenrechtenstem zoals die van de Verenigde Staten een welkome aanvulling."