Uruzgan: veiligheid voor Afghanen door Afghanen

Zondag zetten de leiders in Uruzgan een belangrijke stap op weg naar een volwaardig Afghaans veiligheidsapparaat. De gouverneur, de commandanten van de politie en het leger en de directeur van de inlichtingendienst ondertekenden een veiligheidsplan voor de provincie.

Meer en betere samenwerking tussen leger en politie, bijvoorbeeld door uitwisseling van informatie, geeft meer veiligheid voor de bevolking. Ook worden de taken beter verdeeld. De politie zorgt vooral voor veiligheid in de bewoonde gebieden. Het leger garandeert de veiligheid daarbuiten.

Volgens minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is dit plan een belangrijke stap naar de zelfstandigheid van veiligheidsdiensten: 'politie en leger stellen zich zo garant voor meer veiligheid. Daardoor kan de rol van de Nederlandse troepen in Uruzgan langzamerhand meer naar de achtergrond verschuiven'.

In het plan staat een aantal concrete afspraken dat het komende jaar wordt uitgevoerd. Er worden nieuwe politiestations en militaire bases gebouwd en er komt een nieuw selectie- en rekruteringssysteem voor de politie. Daarnaast worden de politietrainingen op het nieuwe trainingscentrum in Tarin Kowt geïntensiveerd.

Het veiligheidsplan is het resultaat van uitgebreid overleg van de leiders in Uruzgan met de commandant van de Taskforce Uruzgan, generaal Tom Middendorp, en de civiele vertegenwoordiger Joep Wijnands. Het is een belangrijke stap binnen het streven van Nederland om de Afghaanse overheid zelf meer verantwoordelijkheid te laten dragen voor de veiligheid in Uruzgan.