Uitbreiding Unie economisch gunstig voor Nederland

De toetreding van nieuwe landen tot de Europese Unie in 2004 heeft geleid tot extra economische groei voor alle zevenentwintig lidstaten. Vooral voor Nederland pakt de uitbreiding economisch zeer gunstig uit.

Dit staat in het onderzoeksrapport ‘5 years of an enlarged EU‘, een studie van de Europese Commissie naar de economische effecten van de EU-uitbreiding van de afgelopen vijf jaar, dat de Europese Commissie vandaag in Brussel heeft gepresenteerd.

De toetredingen sinds 2004 hebben in de ‘nieuwe lidstaten’ geleid tot gemiddeld 1,75% extra groei per jaar; in de ‘oude lidstaten’ tot gemiddeld 0,5-0,7% extra groei per jaar (bovenop reguliere economische groei), zo heeft de Europese Commissie onderzocht.

Volgens de studie is Nederland één van de landen die het meest heeft geprofiteerd van de uitbreiding. Een schatting wijst op een slordige extra € 11 miljard over drie jaar.

Ook op het gebied van handel scoort Nederland goed. De afgelopen vijf jaar kent Nederland ten opzichte van de andere lidstaten de grootste toename van handel: maar liefst 40%.

De uitbreiding heeft de EU een nóg aantrekkelijkere plek gemaakt om te investeren. Deze ontwikkeling is op haar beurt goed voor het Europese bedrijfsleven en de Europese werknemers. De EU heeft met haar interne markt de meest koopkrachtige afzetmarkt ter wereld en geldt ook hierdoor meer en meer als centrum van economische en politieke invloed, zo staat te lezen in het rapport.

Het Centraal Plan Bureau concludeerde in september 2008 al dat de interne markt van de EU Nederland 4-6% extra economische welvaart oplevert. In euro’s omgerekend een ‘13de maand’ salaris voor iedereen. Met dit rapport van de commissie blijkt dat een deel hiervan te danken is aan de uitbreiding van de Unie naar het oosten.

De bevindingen van het rapport gaan over de periode voordat de economische crisis een half jaar geleden begon.

In 2004 zijn Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië tot de Europese Unie toegetreden.