Timmermans prijst "belangrijk boek" Van Middelaar

Frans Timmermans nam maandag 18 mei met bewondering het eerste exemplaar in ontvangst van Luuk van Middelaar's boek: 'Passage naar Europa; Geschiedenis van een begin.'

Timmermans loofde het werk van Van Middelaar - waarmee de auteur vorige week woensdag cum laude zijn promotie tot doctor had verdedigd - omdat het zo prachtig de verhaallijnen van het hier en nu in Europa verbindt met de ontstaansgeschiedenis van de samenwerking in Europa: "Dit is een buitengewoon belangrijk boek omdat het is gebaseerd op waarneming van de Europese geschiedenis. Het boek verhaalt, en dat in een heel toegankelijke taal die ook jongeren zal aanspreken. De Europese geschiedenis in deze unieke taal stimuleert naar ik hoop de betrokkenheid van jongeren bij de politiek."

"Daarnaast heeft het boek ook waarde voor de politiek van vandaag, omdat het de analyse van Europa niet in een mal probeert te proppen. Je kunt gebeurtenissen en ontwikkelingen namelijk niet in vooraf afgebakende mallen duwen. En dit boek rekent daarmee af door verhaallijnen te schetsen." aldus Timmermans.

Met een boek dat literatuur, heldere taal, liefde voor de geschiedenis en liefde voor de politiek combineert denkt Timmermans dat Van Middelaar "een voorloper van de revolutie in geschiedsschrijving" is.