Timmermans pleit voor Europese migratieaanpak

‘Europa moet zich solidair opstellen ten aanzien van het migratieprobleem van de buitengrenzende lidstaten.’ Dit zei Timmermans dinsdag tijdens zijn tweedaags werkbezoek aan Griekenland.

Staatssecretaris Timmermans sprak in Athene onder andere met de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Bakoyannis en de Nationale Ombudsman van Griekenland Kaminis.

Kansen tot Europese samenwerking op migratievlak liggen in verdere Europese versterking van Frontex, zo stelde Timmermans. Frontex is het Europese Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen.

Tijdens de Europese Raad van 15 en 16 oktober 2008 werd het Franse Europese Migratiepact bekrachtigd. Dit pact behandelt grensbewaking, legale en illegale migratie, integratie, terugkeer, asiel en migratie in relatie tot ontwikkeling. Nederland hecht groot belang aan een Europese aanpak, en pleit voor aansluiting bij het Haags Programma (EU-prioriteiten op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht, aangenomen onder Nederlands voorzitterschap in november 2004).

Naast migratie kwamen tijdens het werkbezoek de politieke situatie op de Balkan, klimaat en energie, uitbreiding van de Europese Unie en de actualiteit rondom de kredietcrisis aan bod.