Timmermans: Nationaal Archief is het CSI van onze geschiedenis

'Het Nationaal Archief bevat de sporen van onze geschiedenis. Onderzoek naar die sporen is als Crime Scene Investigation: een zoektocht naar ons gemeenschappelijke culturele DNA.' Dat zei staatssecretaris Timmermans vandaag in het Nationale Archief in Den Haag, waar hij de Archiefgids in ontvangst nam.

De Archiefgids komt voort uit het project Baltic Connection, dat als doel heeft het gemeenschappelijke historische cultureel erfgoed van landen rond de Oostzee in kaart te brengen.

Nederland was met de Oost- en West-Indische handelscompagnieën eeuwenlang een belangrijke handelspartner voor Denemarken, Duitsland, Finland, Zweden, Polen en de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. De Archiefgids biedt een overzicht van de culturele rijkdom die in de verschillende nationale archieven te vinden is en legt daarmee de historische relaties tussen deze landen bloot.

'De gids is het resultaat van een zoektocht naar culturele erfdragers', aldus Timmermans (Internationaal Cultuurbeleid), 'en daarbij gaat het om het vinden van de rode draden van onze gedeelde geschiedenis.'

Bij de overhandiging benadrukte de directeur van het Nationaal Archief, Martin Berendse, het belang van internationale onderzoeksprojecten als Baltic Connection. 'We raken met elkaar in gesprek over onze gemeenschappelijke historie', aldus Berendse. 'Dat brengt niet alleen nationale archieven, maar ook wetenschappelijke instituten en uiteindelijk volkeren met elkaar in contact.'