Timmermans: Journalistiek speelt belangrijke rol in bevorderen interculturele dialoog

‘De media kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van begrip voor andere culturen.’ Dat zei staatssecretaris Timmermans op de Rotterdamse Erasmus Universiteit na afloop de conferentie 'Media and their role in the world of multicultural diversity'.

In het kader van het Europees Jaar van Interculturele Dialoog gingen journalisten, wetenschappers, studenten, politici en ambtenaren uit Duitsland, Spanje, Marokko, Turkije en Nederland met elkaar in gesprek over de rol die de media kunnen vervullen bij het bevorderen van begrip tussen culturen. Naast Timmermans (Europese Zaken) was ook de Spaanse staatssecretaris Lopez Garrido bij de conferentie aanwezig.

‘Dialoog begint met kennismaking’, aldus Timmermans. ‘De kracht van de media is dat ze ons in woord, beeld en geluid laten kennismaken met andere landen en culturen. Zo leren we de wereld vanuit een ander perspectief zien.’

Om hun rol in de interculturele dialoog te kunnen vervullen, is kennis bij journalisten van zowel de maatschappelijke en politieke cultuur als de journalistieke tradities in andere landen essentieel. Daarom zal een uitwisselingsprogramma worden opgezet, waarbij studenten uit de vijf deelnemende landen op stage gaan bij een redactie van een buitenlandse krant, tijdschrift, tv- of radiozender of een ander medium. Timmermans liet tijdens de conferentie weten dat Nederland graag bereid is dit initaitief financieel te ondersteunen.