Timmermans: Internationaal Cultuurbeleid is zien en gezien worden

‘Internationaal Cultuurbeleid draait om zien en gezien worden. Om te signaleren wat elders ter wereld gebeurt en wereldwijd te laten zien wie wij zijn.’ Dat zei staatssecretaris Timmermans vanmorgen in Amsterdam, waar hij samen met cultuurwethouder Carolien Gehrels een conferentie voor cultureel attachés opende.

Timmermans (Europese Zaken) benadrukte dat het Internationaal Cultuurbeleid (ICB) een integraal onderdeel is geworden van het Nederlandse buitenlands beleid. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de Nederlandse ‘cultuurdiplomaten’ of cultureel attachés. ‘Zij hebben een unieke positie om de kruisbestuiving tussen Nederland en het buitenland mogelijk te maken,’ aldus Timmermans.

Timmermans reikte samen met wethouder Gehrels bouwhelmen uit aan de twintig cultureel attachés die deze week een werkbezoek brengen aan Nederland. Die helmen zullen zij later deze week nodig hebben als ze worden rondgeleid langs ‘culturele bouwputten’ in de hoofdstad, waaronder de Melkweg, het Hermitage en het Rijksmuseum.

Amsterdam profileert zich de laatste jaren steeds meer als internationale cultuurstad. Zo werden eerder dit jaar de nieuwe Centrale Bibliotheek en het Conservatorium van Amsterdam geopend. In haar openingswoord deed wethouder Gehrels dan ook een beroep op Timmermans om de hoofdstad te betrekken in het nieuwe ICB. ‘Ik hoop dat u mij weet te vinden, want Amsterdam vindt het belangrijk om internationale verbindingen te leggen. Dat draagt namelijk bij aan de openheid die zo karakteristiek is voor deze stad.’