Timmermans in debat met Claudio Magris over Europese uitdagingen

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) ging op woensdagavond 11 februari in Utrecht in debat over de snelle veranderingen in Europa met de schrijver Claudio Magris. In een tot de laatste stoel gevulde, sfeervolle Senaatszaal van de Universiteit Utrecht (UU) debatteerden zij over de Europese identiteit en de rol die kennis van de eigen geschiedenis daarbij speelt.

Timmermans en Magris bespraken hoe in Europa de rol van politieke en economische grenzen is veranderd na de val van de Berlijnse muur. Die veranderingen brengen een gevoel van onzekerheid met zich mee en zorgen er voor dat mensen hun eigen identiteit gaan herdefiniëren.

De twee debaters waren het eens dat angst voor het vreemde en cynisme zorgen voor een gebrek aan vertrouwen in de toekomst. ‘Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat ouders denken dat hun kinderen het slechter zullen hebben dan zij zelf’, aldus Timmermans, ‘We hebben in Europa grotere uitdagingen overwonnen. Kennis van de eigen geschiedenis kan een geweldige impuls zijn voor het herwinnen van dat vertrouwen.’

De Italiaan Claudio Magris is een veel onderscheiden filosoof en auteur. Hij is als writer-in-residence verbonden aan de UU.