Timmermans: 'Europees verhuiscircus is graat in mijn keel'

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) bezocht woensdag 11 maart het Europees Parlement in Straatsburg, in aanloop naar de EP-verkiezingen van 4 juni. Hij sprak daar onder andere met de fractieleiders van de Europese politieke Partijen.

“Euroscepsis is nu een luxe; Europese samenwerking is in deze tijden van crisis meer dan ooit nodig”, benadrukte Timmermans in zijn gesprekken met de politieke fractieleiders Joseph Daul (EVP - de Europese Christen-Democraten), Martin Schulz (PES - de Europese Socialisten) en Graham Watson (ALDE, de liberalen).

Ook ontmoette Timmermans Nederlandse Europarlementariërs van diverse fracties en sprak hij met de Nederlandse pers.

De staatssecretaris liet in deze gesprekken weten dat het maandelijkse gereis van politici, tolken en assistenten naar Straatsburg hem al jaren een graat in zijn keel is en dat hij zich ertegen blijft verzetten. Hij gaf tegelijkertijd aan niet te verwachten dat dit probleem, wegens de vereiste instemming van alle 27 lidstaten, snel opgelost zal zijn. “In de tussentijd zou jammer zijn als de ergernis daarover ons afleidt van al het vele goede werk dat het Europarlement verricht”, aldus Timmermans. Hij noemde het Europarlement de best functionerende EU-instelling.

Aan het einde van de dag sprak Timmermans met Jean-Luc Dehaene, lid van de AFCO, de commissie die zich bezighoudt met institutionele aspecten van het Europese integratieproces.