Thuisschool voor kinderen in Uruzgan

Om zoveel mogelijk kinderen in Uruzgan naar school te kunnen laten gaan, richt een lokale NGO met Nederlands geld informele klassen op bij mensen thuis. Daardoor is onderwijs nu dichterbij gekomen voor 3600 kinderen in de Afghaanse provincie.

In sommige gevallen is het te onveilig om een school te bouwen of willen ouders hun kinderen, met name meisjes, niet zo ver uit het gezicht laten. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vindt het belangrijk dat deze kinderen toch les krijgen: 'Onderwijs is essentieel voor de ontwikkeling van Uruzgan en de rest van Afghanistan. Maar soms is het moeilijk om kinderen naar school te laten gaan. Door dit soort creatieve oplossingen kunnen kinderen de eerste stap naar regulier onderwijs zetten.'

Dankzij het project komen leraren bij mensen thuis in de qala, zoals de Afghaanse ommuurde woningen worden genoemd. Daar verzamelen zich zo'n 25 leerlingen, die een paar uur per dag les krijgen. Ze volgen hetzelfde nationale lesprogramma als de kinderen die wel naar school kunnen.

De bedoeling is dat de kinderen doorstromen naar het reguliere onderwijs, zodra zij de achterstand door de oorlogsjaren hebben ingehaald, de omgeving veilig genoeg is en het Afghaanse ministerie van Onderwijs in staat is er zelf een school te bouwen.

Vorig jaar zijn er zeventig van dit soort qala-schooltjes opgericht in de districten Tarin Kowt, Chora en Dehrawud, de afgelopen maanden zijn daar zestig bijgekomen. Daardoor krijgen dit jaar 2200 meer kinderen les. Met name de deelname van meisjes is gestegen, van 100 naar 900.