Peace Jerga in Uruzgan eindigt vol ambitie

Tarin Kowt stond drie dagen lang in het teken van de Peace Jerga. Daarvoor kwamen van 26 tot 29 november meer dan duizend vertegenwoordigers uit de hele provincie Uruzgan bij elkaar op uitnodiging van gouverneur Hamdam.

De Jerga, een vergadering van lokale leiders, verliep zonder incidenten. In een slotverklaring wordt de bevolking onder meer opgeroepen het hoofd te bieden aan de invloed van opstandelingen, politie en leger te versterken met drieduizend jonge mannen uit de provincie en Uruzgan binnen twee jaar te vrijwaren van papaverteelt. Ook werd een groep van 99 gedelegeerden gekozen als blijvende gesprekspartner voor de provinciale overheid. Namens Task Force Uruzgan woonden Commandant TFU, kolonel Kees Matthijssen, en civiel vertegenwoordiger Peter Mollema de bijeenkomst bij.

De Jerga, die van woensdag tot en met vrijdag duurde, maakte het mogelijk overleg te voeren tussen overheid en bevolking over vrede en veiligheid, maar ook over ontwikkeling en de behoeften van de bevolking.

Gouverneur Hamdam toonde zicht tevreden met de opkomst en de uitkomst van de Jerga. De districtchef van Deh Rawod, Said Osman, gaf na afloop aan dat de bijeenkomst nuttig was geweest, vooral omdat het zeldzaam was dat leiders uit de hele provincie met elkaar konden praten. Er werd in een open en kritische dialoog met de overheidsvertegenwoordigers gesproken over de problemen in de provincie.

De beveiliging van de Governor’s Compound in Tarin Kowt lag in handen van de Afghaanse veiligheidsdiensten. Task Force Uruzgan, die assistentie verleende bij de beveiliging, kijkt tevreden terug op de organisatie van de Jerga en de rol van het Afghaanse leger, de politie en andere Afghaanse diensten.