Pachtprijzen stijgen, extra plafond ingebouwd

De pachtprijzen voor landbouwgrond mogen per 1 september in bepaalde gebieden fors stijgen. Voor een paar gebieden gaat de maximale pachtprijs omlaag. Nieuw in het pachtprijzensysteem is een extra bovengrens voor pachtcontracten van vóór 2007.

Voor pachtcontracten van vóór 1 september 2007 geldt per regio een percentage voor de stijging óf daling van de pachtprijs. Dat percentage varieert van -8% voor Westelijk Holland tot +43% voor het Rivierengebied. De uiteindelijke pachtprijs voor deze contracten mag echter niet meer dan 10% boven de regionorm uitkomen. Pachtprijzen die hier al boven zitten, kunnen niet verder stijgen.

Nieuwe contracten van op of ná 1 september 2007 voor reguliere pacht en voor pacht voor een periode langer dan zes jaar, mogen geen hogere pachtprijs per hectare krijgen dan de regionorm.

Elke twee jaar worden de maximale pachtprijzen per hectare landbouwgrond aangepast. De maximale prijs die een verpachter mag vragen, wordt berekend naar het zogenaamde 'opbrengend vermogen' van het land. LEI Wageningen UR kijkt naar de gemiddelde verdiensten van agrarische ondernemingen in een bepaalde regio over een periode van 5 jaar. De afgelopen 5 jaar waren voor de landbouw goede jaren.

Op basis van het 'opbrengend vermogen' worden per regio nieuwe maximale pachtprijzen berekend, de zogenoemde regionorm. Het 'opbrengend vermogen' van de grond hangt nauw samen met de landbouwstructuur in een gebied. Nederland is verdeeld in 14 gebieden. Bij de vorige berekening van de pachtprijzen in 2007 waren dat nog acht gebieden. Met de nieuwe gebiedsindeling sluiten de berekeningen voor de maximale pachtprijs in een regio beter aan op de praktijk.

Bijlagen