OVSE bespreekt veiligheid in Europa

Er zijn geen nieuwe organisaties of structuren nodig om de veiligheidssituatie in Europa verder te verbeteren, maar meer politieke wil. Dat verklaarde minister Verhagen tijdens een tweedaagse conferentie met collega's uit de 56 lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in de Finse hoofdstad Helsinki.

Er was weinig enthousiasme over het voorstel van de Russische president Medvedev voor een nieuw Europees veiligheidspact. De Europese Unie, de NAVO en de OVSE bieden volgens de meeste landen genoeg mogelijkheden om de veiligheid te bevorderen en op te treden tegen conflicten.

De OVSE speelt een rol op het gebied van wapenbeheersing, bevordering van mensenrechten en democratie, en is belangrijk als forum voor discussies over veiligheid en als waarnemer en bemiddelaar bij conflicten. Tot de lidstaten van de OVSE behoren naast alle landen in Europa ook de Verenigde Staten, Canada en de landen van Centraal-Azië.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) riep in zijn toespraak tot de OVSE-conferentie alle lidstaten op geen gebruik te maken van clustermunitie als de kans op burgerslachtoffers groot is. 'We weten immers dat het gebruik van clustermunitie onaanvaardbaar leed berokkent aan burgers.' Een aantal lidstaten heeft het nieuwe verdrag tegen clustermunitie nog niet ondertekend.

Mensenrechtenorganisaties waren niet toegelaten tot de opening van de conferentie, in tegenspraak met de regels van de OVSE zelf. Op aandringen van minister Verhagen konden deze organisaties wel aanwezig zijn bij de afsluitende zitting van de conferentie.