Ontwikkeling bereikt Baluchivallei

Steeds meer ontwikkelingsprojecten bereiken het gebied rond de Baluchivallei en het naburige Dehrafshan. Vandaag opende gouverneur Hamdam er samen met de directeur voor publieke gezondheidszorg een nieuw gezondheidscentrum. Op maandag 8 juni vond een shura (overleg van lokale leiders) plaats om de ontwikkeling van het gebied te bespreken.

De shura werd voorgezeten door gouverneur Hamdam en onder anderen bijgewoond door de provinciale leger- en politiechefs, de hoogste rechter van de provincie en de Nederlandse TFU-commandant en civiele vertegenwoordiger. Deze shura was bijzonder omdat gouverneur Hamdam ook een deel van zijn provinciale bestuur had meegenomen, waaronder de directeuren voor onderwijs, reconstructie, irrigatie en landbouw.

In het gezondheidscentrum in het stadje Sorg Morghab in Dehrafshan bieden een arts, een verpleger en een vroedvrouw zorg aan mensen die zijn doorverwezen vanuit de omliggende medische hulpposten. Volgens Mikhael Khan Agha, de directeur gezondheidszorg, zal het centrum naast gezondheidszorg ook bijdragen aan verzoening van de strijdende partijen. Het is toegankelijk voor iedereen, ongeacht stam of afkomst.

Vorige maand studeerde een nieuwe lichting van twaalf gezondheidsmedewerkers af, die nu werkzaam zijn in tien verschillende hulpposten in de Dehrafshan en de Baluchivallei. Omdat reistijden lang zijn in Uruzgan, zijn mensen voor de eerstelijnshulp aangewezen op deze posten, waarvan er inmiddels ongeveer 150 door de hele provincie actief zijn.