Nederland wil voortzetting vredesproces door nieuwe regering Israël

Nederland vraagt de nieuwe Israëlische regering om de onderhandelingen met de Palestijnse autoriteit over een twee-statenoplossing snel weer op te pakken. "We zullen de nieuwe regering beoordelen op haar daden," aldus minister Verhagen.

Nederland heeft per brief felicitaties overgebracht aan de nieuwe premier Netanyahu. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) noemt het positief dat Netanyahu nog eens heeft herhaald zich te zullen blijven inzetten voor de vrede.

'Dit is een cruciaal jaar voor het vredesproces, aldus de minister. ' Ik zal zowel aan Israël als de Palstijnse autoriteit duidelijk blijven maken dat ze zich actief moeten opstellen om het vredesproces te laten slagen. Want dat is op den duur de enige manier om nieuw geweld te voorkomen.'

Nederland pleit voor de twee-statenoplossing: een veilig Israël binnen de grenzen van 1967 naast een levensvatbare Palestijnse staat. Tijdens de onderhandelingen over een vredesakkord moeten beide partijen zich aan de gemaakte afspraken houden. Dat geldt ook voor de afspraak dat Israëlische nederzettinge in bezet gebied niet kunnen worden uitgebreid.

Nederland wil daarnaast dat een nieuwe Palestijnse eenheidsregering geweld afzweert, Israël erkent, en eerdere akkoorden naleeft.