Nederland wil uitbreiding EU-sancties tegen regime Zimbabwe

Minister Verhagen en zijn Britse ambtgenoot Milliband willen dat de EU de sancties tegen het regime van Mugabe aanscherpt. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zullen maandag beslissen over een voorstel de inreisbeperkingen voor de Zimbabwaanse machthebbers uit te breiden.

'Het gaat in Zimbabwe van kwaad tot erger,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Mugabe en zijn kliek zijn niet van zins de overeengekomen machtsdeling na te komen. De Europese sancties tegen de machthebbers moeten wat mij betreft zo snel mogelijk worden aangescherpt.'

De oppositie onder leiding van Tsvangirai kwam in september met Mugabe overeen de macht te delen. Maar uitvoering van het akkoord ligt stil. Ondertussen gaat het geweld tegen de bevolking door en wordt de humanitaire crisis steeds erger. Doordat de gezondheidszorg is ingestort eist een cholera-epidemie elke dag meer slachtoffers.

De Nederlandse ambassade in Zimbabwe vond onlangs aanwijzingen dat in afgelegen gebieden giftige chemicalieën worden gebruikt om burgers te weren uit gebieden waar zich mijnen bevinden die worden geëxploiteerd door aanhangers van Mugabe.

Minister Verhagen voert voorafgaand aan de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel op maandag overleg met de Zimbabwaanse oppositieleider Tsvangirai. Hij zal bespreken op welke manieren de oppositie door Nederland en de EU kan worden bijgestaan.