Nederland vraagt snel actie van nieuwe regering Zimbabwe

Nederland wil dat een nieuwe regering in Zimbabwe snel actie onderneemt om een einde te maken aan de schendingen van mensenrechten en de politieke en economische crisis in het land.

Het Zimbabwaanse Lagerhuis heeft vandaag de weg vrijgemaakt voor een regering waarin oppositieleider Tsvangirai het premierschap kan bekleden, maar de belangrijkste ministersposten worden gedeeld met medestanders van president Mugabe.

'Tot op de dag van vandaag worden er mensenrechtenverdedigers en oppositieleden ontvoerd, gearresteerd en vastgehouden zonder rechtsgeldige aanklacht', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Verschillende mensen zijn gemarteld en sommigen wordt een noodzakelijke medische behandeling onthouden. Zodra een nieuwe regering is aangetreden, dienen deze mensen onmiddellijk in vrijheid te worden gesteld.'

Nederland vraagt naast de beëindiging van het politieke geweld ook dat de regering de mensenrechten respecteert, de democratische beginselen naleeft, de rechtstaat herstelt en het veiligheidsbeleid herziet.

'Nederland zal de regering van Zimbabwe op haar daden beoordelen', stelt minister Verhagen. 'Dat betekent dat de sancties van de Europese Unie tegen Mugabe en zijn medestanders voorlopig van kracht blijven.' De EU heeft begin dit jaar de tegoeden op Europese banken geblokkeerd van bedrijven en personen die de Zimbabwaanse president Mugabe en zijn partij ondersteunen.

Nederland blijft de bevolking voorzien van noodhulp en gaat door met de ondersteuning van mensenrechtenverdedigers in Zimbabwe.