Nederland veroordeelt gedwongen sluiting kantoor Iraanse mensenrechtenverdedigster

De Nederlandse regering veroordeelt ten scherpste dat de Iraanse politie 21 december het kantoor van de Iraanse mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi in Teheran heeft gesloten.

Mede op Nederlands initiatief heeft het EU-voorzitterschap vandaag een verklaring uitgebracht waarin de sluiting van het kantoor wordt veroordeeld en de Iraanse autoriteiten worden opgeroepen internationale mensenrechtenverplichtingen te respecteren, toe te staan dat het kantoor wordt heropend en daarvoor de vereiste vergunning te verlenen.

Ebadi’s organisatie van mensenrechtenverdedigers, Defenders for Human Rights Centre, had juist die dag een activiteit gepland in het kader van het 60-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Shirin Ebadi is winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2003.

De positie van mensenrechtenverdedigers staat in Iran nog altijd onder druk. Met Nederlandse steun uit het EU-voorzitterschap consequent en herhaaldelijk bij de Iraanse autoriteiten zorgen over de positie van mensenrechtenverdedigers in Iran en dringt het - met verwijzing naar internationale verplichtingen - er op aan hun positie te respecteren.

De Nederlandse regering blijft de mensenrechtensituatie in Iran nauwgezet volgen en zal niet nalaten Iran in VN-kader, in EU-verband en in rechtstreekse contacten te blijven wijzen op zijn verantwoordelijkheden voor handhaving van mensenrechten, waaronder het respecteren van de positie van mensenrechtenverdedigers.