Nederland verontwaardigd over beschieting VN- kantoor Gaza

Nederland is verontwaardigd over de Israëlische beschieting van het UNRWA hoofdkantoor in Gaza die heeft geleid tot brand en slachtoffers.

Minister Verhagen heeft het Nederlandse ongenoegen overgebracht aan de Israëlische ambassadeur in Den Haag. Minister Koenders noemde de beschieting van het kantoor 'onbegrijpelijk en onaanvaardbaar'.

Bij gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas-strijders werd het complex van de VN-vluchtelingenorganisatie in brand geschoten. Drie medewerkers raakten gewond.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) wijst erop dat de ligging van het VN-kantoor bekend is bij het Israëlische leger en alle voorzorgsmaatregelen getroffen hadden moeten worden om de beschieting te voorkomen. 'De VN dient ongehinderd assistentie te kunnen verlenen aan haar personeel en aan de vluchtelingen die zich op het terrein bevinden', aldus Verhagen.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maakt zich ernstige zorgen over de humanitaire hulpverlening aan de inwoners van de Gaza-strook, die nu door UNRWA is opgeschort.

De Israëlische minister van Defensie Barak heeft excuses voor de beschieting aangeboden aan Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon. De VN-topman is op dit moment in het Midden-Oosten om een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen te bewerkstelligen.