Nederland uit ongenoegen over Britse ban Wilders

Nederland betreurt ten zeerste het besluit van de Britse regering om fractievoorzitter Wilders van de Partij voor de Vrijheid de toegang tot het land te weigeren. Minister Verhagen heeft zijn ongenoegen telefonisch overgebracht aan zijn Britse ambtgenoot Miliband dat een Nederlands parlementslid niet naar een ander EU-land kan reizen.

Wilders was door een lid van het Britse Hogerhuis uitgenodigd de film ‘Fitna’ in het parlement te vertonen. 'Of dat moet kunnen is een beslissing van het Britse Hogerhuis', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Maar dat een Nederlandse parlementariër de toegang tot een andere EU-land wordt geweigerd is zeer betreurenswaardig.'

Nadat het voornemen van de Britse regering duidelijk werd, heeft minister Verhagen er eerst via de Britse ambassadeur in Den Haag op aangedrongen het besluit te heroverwegen om Wilders te weren. Aangezien het besluit een aangelegenheid is van de Britse Home Secretary, zal minister van Justitie Hirsch Ballin hierover verder overleg voeren met zijn Britse ambtgenoot.

In januari heeft het gerechtshof van Amsterdam het Openbaar Ministerie de opdracht gegeven fractievoorzitter Wilders te vervolgen omdat hij zou aanzetten tot haat en discriminatie tegen moslims en hun geloof.