Nederland steunt aanstaand OVSE voorzitter Kazachstan bij hervormingen

Minister Verhagen steunt Kazachstan, dat in 2010 een jaar lang voorzitter zal zijn van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), bij verdergaande interne hervormingen. Nederland bereidt daarom voor hoge rechters en ambtenaren uit Kazachstan trainingen voor op het gebied van internationaal recht en mensenrechten.

Eerder heeft Nederland een training gegeven aan diplomaten uit Kazachstan ter voorbereiding op het OVSE-voorzitterschap.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) besprak dit vandaag met zijn ambtgenoot Tazhin die voor een eendaags bezoek in Nederland is. “Nederland steunt Kazachstan als volgende OVSE-voorzitter. Het OVSE-voorzitterschap betekent dat Kazachstan bijzondere aandacht zal moeten geven aan democratie, politieke hervormingen en mensenrechten in alle 56 OVSE-landen, en dus ook in Kazachstan zelf”, aldus Verhagen.

Het OVSE-voorzitterschap biedt Kazachstan een gelegenheid zich als Europees land te laten zien. Verhagen: "Nederland is al de grootste economische investeerder in Kazachstan. Ik wil samen met dat land nu ook investeren in mensenrechten en democratie."

Kazachstan dat grote olie- en gasvoorraden heeft, speelt een belangrijke rol in de energie- en veiligheidspolitiek in Centraal-Azië. Verhagen sprak daarom ook met zijn collega Tazhin over Georgië, waar de OVSE een waarnemingsmissie uitvoert, over energievoorzieningszekerheid, over de ISAF-missie in Afghanistan en over Iran.