Nederland komt op voor rechten homo's bij de VN

'De internationale gemeenschap heeft te lang geen aandacht besteed aan de discriminatie van homo’s, lesbiennes en transseksuelen.' Dit zei Minister Verhagen in de Verenigde Naties in New York. Daar werd op initiatief van Nederland en Frankrijk en 64 andere lidstaten in de Algemene Vergadering een verklaring gepresenteerd die oproept een een einde te maken aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit.

'Dit is een hele bijzondere dag', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Er is vandaag een einde gekomen aan het taboe in de VN op de discussie over de mensenrechten van homo's, lesbiennes en transseksuelen.' Samen met de Franse staatssecretaris van Mensenrechten Rama Yade kondigde hij aan dat dit onderwerp op de agenda van de VN zal blijven staan zolang dit nodig is.

De verklaring is niet juridisch bindend, maar kan een eerste stap zijn naar een VN-resolutie. Met name in een aantal Arabische en Afrikaanse landen heerst veel weerstand ten opzichte van de gelijkberechtiging van homoseksuelen.

Nederland lobbyt in het kader van het mensenrechtenbeleid om discriminatie van homo’s wereldwijd op de kaart te zetten. 'Mensenrechten gelden altijd, overal, en voor iedereen, en dus ook voor homoseksuelen', verklaarde minister Verhagen. 'Er is geen enkel excuus voor de vervolging of discriminatie op grond van iemands geaardheid.' In zeven landen, waaronder Iran, Saoedie-Arabië en Sudan, staat op homoseksualiteit nog steeds de doodstraf.

Mensenrechtenorganisaties verwelkomden de verklaring als een doorbraak en riepen op om door te gaan met internationale samenwerking om de rechten van homoseksuelen, lesbiennes en transseksuelen beter te beschermen.