Nederland en Indonesië werken samen aan waterbeheersing

Nederland en Indonesië gaan nauwer samenwerken bij de bestrijding van de wateroverlast in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Dat verklaarde minister Verhagen na zijn gesprek met de Indonesische vice-president Kalla in Den Haag. Nederland ondersteunt een lening van 120 miljoen euro van de Wereldbank aan Indonesië voor werkzaamheden om de afwatering te verbeteren.

'Tijdens mijn bezoek in januari heb ik de problemen met eigen ogen kunnen zien', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Ik ben blij dat wij met onze technologische expertise op dit gebied Indonesië de helpende hand kunnen bieden.' Dit jaar wordt er een begin gemaakt met het baggeren van kanalen en rivieren waardoor de kans op overstromingen in grote delen van Jakarta met 40 procent zal afnemen.

Minister Verhagen en vice-president Kalla bespraken de impact van de wereldwijde financiële en economische crisis op Nederland en Indonesië. Indonesië is één van de landen van de G20, de groep van de twintig belangrijkste nationale economieën. Verhagen en Kalla beklemtoonden dat onbelemmerde en eerlijke handel van groot belang is voor een snel herstel van de wereldeconomie.

Nederland is een van de grootste Europese investeerders in Indonesië. Er zijn naar schatting 2700 Nederlandse bedrijven in het land actief, vooral op de het gebied van landbouw, verwerkende industrie en groothandel.