Nederland bezorgd over geweldsescalatie Gaza

Nederland is zeer bezorgd over de escalatie van het geweld in en om Gaza de afgelopen dagen.

Minister Verhagen veroordeelt de hernieuwde raketbeschietingen van burgerdoelen in Israël vanuit Gaza. Tegelijkertijd heeft hij de Israëlische ambassadeur in Den Haag erop gewezen dat zijn land weliswaar het volste recht heeft zich te verdedigen, maar zich daarbij te allen tijde aan het internationaal recht dient te houden.

Minister Verhagen neemt nadrukkelijk afstand van de uitspraken van premier Olmert, die had aangekondigd 'disproportioneel' te zullen reageren op de raketaanvallen. 'Ik heb begrepen dat dit woord inmiddels uit het officiële communiqué van de Israëlische regering is verwijderd. De ambassadeur heeft mij daarnaast gezegd dat Israël zich realiseert dat het zich te allen tijde aan het internationaal recht moet houden.'

Nederland heeft zich voortdurend ingespannen voor een duurzaam staakt-het-vuren. Dat betekent dat er niet alleen een onmiddellijk eind moet komen aan de raketbeschietingen, maar ook dat de inwoners van Gaza ongehinderd toegang krijgen tot humanitaire hulp en de smokkel van raketten en andere wapens wordt gestopt.