Mobiele ziekenhuizen voor rampgebied in Jemen

'Nederland zal in principe bijdragen aan het zenden van mobiele ziekenhuizen naar de door zware overstromingen getroffen gebieden in Jemen.' Dat zei minister Koenders aan het einde van een driedaags werkbezoek aan Jemen. Koenders heeft dat besluit genomen na een gesprek met president Saleh.

De schade in de provincies Hadramaut en Mahara is nog niet geheel in kaart gebracht door de autoriteiten omdat een deel van het gebied slecht bereikbaar is. Wel is duidelijk dat er honderdtwintig doden en vermisten zijn en dat duizenden huizen, wegen en bruggen zijn vernield. Ook schoolgebouwen en ziekenhuizen hebben zware schade opgelopen. De Golfstaten hebben inmiddels noodhulp toegezegd. 'Deze hulp moet ook snel gegeven worden. De aandacht van EU-landen zal vooral uitgaan naar de wederopbouw', aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Koenders heeft een bezoek gebracht aan door Nederland gefinancierde programma’s op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en water. 'Jemen is een voorbeeld van effectieve ontwikkelingssamenwerking', aldus Koenders. Op het gebied van onderwijs en water zijn goede resultaten geboekt. Steeds meer meisjes gaan naar school en één miljoen mensen hebben de beschikking over schoon drinkwater dankzij Nederlandse hulp. In zijn gesprekken met de regering heeft Koenders wel aangedrongen op meer aandacht voor gezondsheidszorg. Nederland heeft een overeenkomst getekend voor het terugdringen van moeder- en kindsterfte, één van de millenniumdoelen van de VN. In de komende vijf jaar zal daarvoor 21 miljoen euro worden uitgetrokken.

Het investeren in Jemen is volgens Koenders ook een zaak van eigen belang. 'De combinatie van grote bevolkingsgroei, waterschaarste, oliebronnen die uitgeput raken en hoge voedselprijzen vormt een enorm risico voor de stabiliteit van Jemen. De kans op groeiende politieke instabiliteit en terrroristische bewegingen is groot. De samenwerking met Nederland wordt door de Jemenitisch regering zeer gewaardeerd. Nederland is een bruggenbouwer en de samenwerking op het gebied van water, family planning, onderwijs, democratisering en mensenrechten is in zo’n situatie essentieel', aldus Koenders.

Koenders heeft tegenover de Jemenitische regering zijn waardering uitgesproken over de opvang van vluchtelingen uit de Hoorn van Afrika. Dit jaar hebben 20.000 Somalische vluchtelingen de oversteek gewaagd naar Jemen. Op verzoek van de VN heeft de Nederlandse regering extra geld ter beschikking gesteld voor hulp aan Somalische vluchtelingen.

In het gesprek met president Saleh heeft Koenders aandacht gevraagd voor een persoon tegen wie de doodstraf is uitgesproken. De president zegde toe om contact op te nemen met de rechterlijke macht en deze zaak opnieuw onder hun aandacht te brengen. Daarnaast heeft de minister in een gesprek met de minister van Mensenrechten aandacht gevraagd voor de gevolgen van vrouwenbesnijdenis en de noodzaak om de leeftijd waarop jonge meisjes mogen trouwen te verhogen naar achttien jaar.