Ministerie en universiteiten slaan handen ineen tegen armoede

Minister Koenders gaat nauwer samenwerken met de Nederlandse wetenschappelijk wereld om de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking te verhogen.

Dat zei Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vanmiddag bij de aanbieding van het boek Knowledge on the move. “Landbouwkundig onderzoek is van groot belang voor de vergroting van de voedselproductie in Afrikaanse landen, maar dan moet die kennis wel aansluiten bij de plannen van lokale boeren, ondernemers en overheid”, aldus Koenders.

Koenders verwacht veel van de samenwerking met Nederlandse wetenschappers, onderzoekers en beleidsmakers. Niet alleen op het gebied van landbouw, maar ook van water, gezondheidszorg en klimaattechnologie heeft Nederland een grote reputatie.

Koenders noemde het African Regional Agricultural and Environment Initiative Network als een goed voorbeeld van ontwikkeling en toepassing van moderne biotechnologie in Afrikaanse landen. “Zonder deze kennisoverdracht aan ontwikkelingslanden worden de Millenniumdoelen niet gehaald", zegt Koenders.

De minister pleitte voor het opzetten van zogeheten 'kennisconsortia'. “Er wordt door de wetenschappelijke wereld te weinig gedaan aan het oplossen van het ontwikkelingsvraagstuk, maar ook het ministerie kan veel meer doen aan om deze kennis op effectieve wijze te gebruiken.” Koenders heeft daartoe een speciale ambassadeur Ontwikkelingssamenwerking benoemd.