Masterclass 'In ontwikkeling'

"De internationale afspraken die over de Millennium Ontwikkelingsdoelen zijn gemaakt, moeten volgens Nederland worden nagekomen. Ook als het economisch tegenzit". Dat zei Stella Ronner-Grubacic, ambassadeur voor de Millennium Ontwikkelingsdoelen, dinsdagavond 3 maart tijdens de masterclass In ontwikkeling aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De masterclass was een initiatief van een internationale vereniging van geneeskunde studenten IFMSA en Move Your World en was toegankelijk voor alle studenten van de Radboud Universiteit.

In de masterclass ging ambassadeur Ronner in op de stand van zaken van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Daarbij gaf zij onder andere aan dat de huidige financieel-economische crisis het beeld zoals dat in september 2008 op de VN-top in New York werd geschetst, heeft gewijzigd. Maar volgens de ambassadeur is het juist in tijden van economische terugval van belang ervoor te zorgen dat de gemaakte vooruitgang niet ongedaan wordt gemaakt. Daarom moeten alle landen zich aan de gemaakte afspraken over de Millennium Ontwikkelingsdoelen houden, 'in goede en in slechte tijden'.

Aan het einde van de masterclass legde de ambassadeur de de aanwezige studenten enkele stellingen voor die betrekking hebben op de millenniumdoelen. De stellingen leidden tot een discussie of er bijvoorbeeld een extra Millennium Ontwikkelingsdoel nodig is over vrede en veiligheid, of over het belang van een goed functionerende markteconomie als het meest effectieve wapen tegen de armoede.

Vorige week woensdag gaf Stella Ronner-Grubacic eenzelfde masterclass voor de studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.