Koenders versterkt banden met de VS

“De regering Obama zet fors in op een grotere betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking en wil meer gaan samenwerken met Nederland, onder andere in landen als Sudan, Pakistan en Afghanistan”, aldus minister Koenders.

“Deze nieuwe Amerikaanse regering omarmt het Nederlandse 3D-beleid van defensie, diplomatie en ‘development’ en voelt zich ondanks de economische crisis verbonden om de bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking te verhogen en meer gezamenlijk op te trekken met gelijkgezinde donorlanden”. De afgelopen dagen sprak Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) met verschillende organisaties en autoriteiten in de Verenigde Staten (VS) over de hervormingsplannen in de ontwikkelingssector. Koenders: “De VS zetten in op grotere samenwerking met multilaterale organisaties, dat bleek eerder deze week al in mijn gesprekken bij de voorjaarsvergadering van de Wereldbank en met diverse VN-instellingen. Dit komt de effectiviteit van hulp en de noodzakelijke oplossingen die gevonden moeten worden voor wereldwijde problemen op het gebied van klimaat en voedsel ten goede.”

In zijn gesprek met de Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken, Jacob Lew, werd duidelijk dat de VS samen met Nederland via concrete programma’s de hulp effectiever wil maken. Ook op multilateral niveau willen ze een grotere rol gaan spelen. Tijdens de Wereldbankvergadering is onder andere gesproken over de financiële crisis en de stemverhoudingen binnen de Wereldbank. Koenders pleitte bij zijn Amerikaanse gesprekspartners voor een grotere rol van ontwikkelingslanden in multilaterale instellingen om zo de legitimiteit van de instellingen te behouden. Ook benadrukte hij het belang van handhaving van ontwikkelingshulp aan deze landen omdat zij onevenredig hard door de crisis worden getroffen.

De Amerikaanse gesprekspartners toonden duidelijk waardering en belangstelling voor de Nederlandse werkwijze in Uruzgan, waar militaire en civiele inzet goed op elkaar zijn afgestemd. Volgens Lew heeft de Nederlandse aanpak als inspiratie gediend bij het opstellen van de nieuwe Amerikaanse inzet in Afghanistan. De VS en Nederland zullen in Afghanistan op landbouwgebied de krachten meer gaan bundelen om in de zuidelijke provincies een alternatief te bieden voor de papaverteelt. Nederland zet zich al enkele jaren in voor de saffraanteelt en fruitproductie, terwijl ook op water- en energiegebied in de Afghaans/Pakistaanse grensregio krachten gebundeld kunnen worden. Minister Koenders drong bij zijn Amerikaanse gesprekspartners aan op een grotere coördinerende rol van United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA).

Koenders bracht zowel op het ministerie van Buitenlandse Zaken als in het Witte Huis de situatie in Sudan op. Hij drong aan op aandacht voor Zuid-Sudan en het referendum dat daar volgens de ‘Comprehensive Peace Agreement (CPA)’ in 2011 moet plaatsvinden. Koenders: “de situatie in Zuid-Sudan is explosief en de potentiële gevolgen voor verder geweld in Darfur en elders in het land zijn enorm”. De VS liet weten op korte termijn een bijeenkomst van de landen die bij de CPA onderhandelingen betrokken waren (waaronder Nederland) te willen organiseren. Deze zelfde groep landen moet het CPA internationaal weer op de agenda zetten. Lew gaf aan zich bewust te zijn van het gevaar van het uiteenvallen van Sudan na het referendum van 2011 en dat hierover nagedacht moet worden. Wat betreft Somalie liet Lew weten dat de bestrijding van piraterij alleen niet voldoende is, maar dat een structurele ontwikkelingsagenda voor de lange termijn nodig is.

Onderminister Lew kondigde verder aan dat in zijn ontwikkelingsbeleid klimaat een grotere rol krijgt. De komende jaren zal de VS 450 miljoen dollar uittrekken om de gevolgen van klimaatverandering in arme landen te ondervangen. De regering van Obama kiest op dit punt heel duidelijk een andere koers dan de regering onder zijn voorganger Bush.