Koenders sluit dj's op in Glazen Huis van 3FM Serious Request

Minister Koenders sloot vanmorgen om 9.00 uur de deur van het Glazen Huis in Breda. Koenders heeft daarmee het startsein gegeven van het radio-evenement van 3FM Serious Request. Drie dj's zitten tot en met 24 december opgesloten in het Glazen Huis om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis. De opbrengst van dit jaar gaat naar hulp aan aan vluchtelingen in conflictgebieden.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) kondigde aan dat de Nederlandse regering 2,5 miljoen ter beschikking stelt op voorwaarde dat er tenminste 2,5 miljoen wordt ingezameld door 3FM Serious Request. 'De Nederlandse regering besteedt veel aandacht aan conflictgebieden en geeft via organisaties als het Rode Kruis noodhulp aan vluchtelingen. Deze aktie sluit prima aan bij wat de Nederlandse regering al voor vluchtelingen in Congo, Zimbabwe en Somalië doet', aldus Koenders.

De opbrengst van 3FM Serious Request werd in 2007 door de Nederlandse regering verdubbeld. Met deze bijdrage heeft het Rode Kruis bijna twee miljoen mensen aan schoon drinkwater en betere sanitaire voorzieningen kunnen helpen. Het geld is in de eerste helft van 2008 besteedt in Soedan, Liberia, Centraal Afrikaanse Republiek, Somalië, DR Congo, Tsjaad, Burundi en Oeganda. In deze landen heeft het Rode Kruis waterpunten en -systemen aangelegd en hersteld, natuurlijke bronnen aangeboord, toiletten en douches aangelegd en schoon drinkwater aangevoerd aan hen die geen water meer hadden.

Het Glazen Huis van 3FM Serious Request is sinds 2004 een jaarlijkse actie voor het goede doel, waarbij drie radio-dj's zich laten opsluiten. Gedurende zes dagen eten zij niets en maken ze 24 uur per dag radio. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over het doel van de actie.