Koenders schort hulp op aan Zambiaanse gezondheidszorg

Nederland heeft in afwachting van de resultaten van een corruptie-onderzoek alle financiële hulp aan het Zambiaanse ministerie van Gezondheid opgeschort. Dat heeft minister Koenders besloten naar aanleiding van berichten over verduistering van hulpgelden. “We nemen het zekere voor het onzekere. Misbruik van Nederlands belastinggeld is onaanvaardbaar,” aldus Koenders.

Vorige week tipte een klokkenluider de Zambiaanse anticorruptie-commissie over mogelijk misbruik van hulpgelden in de gezondheidszorgsector. Alle donoren zijn vervolgens op de hoogte gesteld en er is direct gestart met een onderzoek. De resultaten hiervan worden binnenkort verwacht. Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft onlangs het Nederlandse anti-corruptiebeleid aangescherpt. “We grijpen direct in bij mogelijke corruptie. Maar als de resultaten goed zijn intensiveren we het beleid. Dat is effectieve ontwikkelingssamenwerking.’

De Nederlandse financiële bijdrage aan de gezondheidssector in Zambia is jaarlijks 13 miljoen Euro. Deze steun wordt ondermeer gebruikt voor eerstelijnszorg op het platteland, de bestrijding van malaria, tuberculose en HIV/aids en training van medisch personeel.