Koenders schort begrotingssteun Nicaragua op

Minister Koenders heeft de begrotingssteun aan Nicaragua opgeschort vanwege de omstreden lokale verkiezingen in november. Koenders: 'Ik vind het onverantwoord om de Sandinistische regering, die vrije en eerlijke verkiezingen op alle mogelijke manieren heeft tegengewerkt, directe hulp te geven. Dat zou een verkeerd signaal zijn. Goed bestuur is een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van deze vorm van hulp en ik vind dat ik consequent moet zijn bij het toepassen van dit criterium'.

Eerder had Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) al een forse discussie over abortus op medische gronden en het Nicaraguaanse verbod daarop. Nederland steunt daarom wel programma’s in Nicaragua op het gebied van seksuele en reproduktieve gezondheid en rechten.

De Sandinistische regering van president Ortega stelde nationale en internationale waarnemers niet in de gelegenheid om de lokale verkiezingen te monitoren. De politieke oppositie accepteerde de uitslag van de verkiezingen niet, omdat er op grote schaal gefraudeerd zou zijn. De meeste gemeentes krijgen een bestuur met een Sandinistische meerderheid.
Ook nam de Hoge Kiesraad van Nicaragua in juni het besluit om twee politieke partijen van de oppositie, de MRS (Movimiento Renovador Sandinista, een afsplitsing van de Sandinistische partij) en de kleinere PC (Partido Conservador), uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen. Naar aanleiding van deze beslissing had minister Koenders al zijn bezorgdheid geuit in een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van Nicaragua, Samuel Santos, tijdens diens bezoek deze zomer aan Nederland.

Het tweede deel van de begrotingssteun voor 2008 ten bedrage van zes miljoen euro wordt niet overgemaakt. De begrotingssteun voor 2009 van zes miljoen euro wordt opgeschort. De Nederlandse ambassadeur in Managua heeft de Nicaraguaanse regering van dit besluit op de hoogte gesteld. De Europese Commissie heeft aangekondigd de begrotingssteun voor komend jaar op te schorten. Ook de Verenigde Staten hebben de fondsen van de Millennium Challenge Account voorlopig stopgezet.

De andere hulpprogramma’s van zowel Nederland als de Europese Commissie zullen wel doorgaan. Nederland investeert in verbetering van de gezondheidszorg en het ondernemersklimaat in Nicaragua.