Koenders schort begrotingssteun aan Rwanda op

Nederland heeft besloten om voorlopig geen begrotingssteun te geven aan Rwanda. Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) besloten naar aanleiding van het bekend worden van de uitkomsten van het VN-rapport over schendingen van het wapenembargo tegen de Democratische Republiek Congo (DRC).

Uit het rapport zou blijken dat er gerede twijfel bestaat over de betrokkenheid van zowel de Congolese als de Rwandese regering bij de rebellenbewegingen, die elkaar bevechten in het oosten van Congo. “Beide partijen kunnen veel meer doen om het geweld te stoppen”, aldus Koenders.

Na een bezoek vorige maand aan het oosten van Congo en Rwanda en gesprekken die hij gevoerd heeft met de Congolese en Rwandese autoriteiten, had Koenders laten weten dat hij geen begrotingssteun aan Rwanda (drie miljoen Euro dit jaar), zou geven als er sprake zou zijn van schendingen van het wapenembargo door Rwanda. “De voorlopige uitkomsten van het VN-rapport baren me grote zorgen. Ik zal al het mogelijke doen in onze contacten met beide regeringen om een eind te maken aan de steun voor de rebellenbewegingen in het oosten van Congo”, aldus Koenders.
“Uiteraard dienen de regeringen van de DRC en Rwanda nog wel inhoudelijk te reageren op het VN-rapport en feiten eventueel te weerleggen.”

Koenders vindt het positief dat beide regeringen met elkaar in gesprek zijn en spreekt zijn steun uit voor de onderhandelingen die plaatsvinden onder leiding van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN, Obasanjo.
“Er is geen militaire oplossing voor het conflict, dus het is van groot belang dat de onderhandelingen doorgaan”, aldus Koenders. Hij zal binnenkort opnieuw een bezoek brengen aan de regio om het vredesproces te bevorderen.