Koenders pleit voor drastische hervorming multilaterale ontwikkelingssamenwerking

Minister Koenders pleitte vanmiddag in Den Haag voor een drastische hervorming van de Nederlandse steun aan multilaterale ontwikkelingssamenwerking. De minister heeft een scorekaart voor de internationale instellingen, zoals de VN en de Wereldbank, gemaakt.

"Hieruit blijkt dat er veel effectieve instellingen zijn die meer steun verdienen. Nederland kan daar grote invloed uitoefenen. Maar slechte instellingen zullen daarentegen flink worden gekort", aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Minister Koenders maakt zich tevens grote zorgen over de internationale aanpak van de financiële crisis. "Er is onvoldoende oog voor de dramatische gevolgen voor ontwikkelingslanden. Ook het klimaat dreigt de dupe te worden".

Volgende week organiseert de VN in New York een conferentie over de financiële crisis. De VN heeft Koenders als speciaal gezant gevraagd volgende week een brugfunctie te vervullen tussen arme en rijke landen. "Mijn doel is daar alle crisis-maatregelen echt ten goede te laten komen aan de armste landen", aldus Koenders.