Koenders: Nederland lid van vriendengroep Pakistan

Nederland is officieel toegetreden tot de zogenaamde Friends of Democratic Pakistan (FoDP). Dat maakte Minister Koenders vandaag bekend tijdens de conferentie in Tokio onder leiding van de Pakistaanse president Zardari en de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Nakasone.

De conferentie is een vervolg op de Afghanistan-conferentie die vorige maand in Den Haag werd gehouden. Daar werd gesproken over de noodzaak van een regionale oplossing voor de problemen in Afghanistan, waarbij Pakistan in het bijzonder werd genoemd. Koenders: "De veiligheid in Afghanistan, en dus ook die van onze soldaten, wordt direct bedreigd door extremisme in Pakistan. Het is nu essentieel kritische samenwerking met dat land te heropenen op basis van democratische voorwaarden."

Koenders stopte de ontwikkelingssamenwerking met Pakistan in november 2007 als gevolg van de machtsconsolidering van generaal Musharraf. Uit gesprekken met president Zardari bleek hoe Nederland daardoor steun geniet onder democratische krachten in Pakistan.

"Nederland zal 'voorzichtig' de ontwikkelingssamenwerking met Pakistan hervatten en zich allereerst richten op regionale projecten met Afghanistan op het gebied van water (red beheer van de Kabul rivier) en zogenaamde vredesjirga's (red grensoverschrijdend overleg tussen locale leiders en stamoudsten). Dit kan de samenwerking tussen Afghanistan en Pakistan concreet verbeteren en daarmee stabiliteit en ontwikkeling in de region bevorderen", aldus Koenders.

De minister heeft zich samen met de Franse en Duitse speciale vertegenwoordigers voor Afghanistan en Pakistan (AfPak) fors afgezet tegen de invoering van de sharia in de Swat regio in het noordwesten van Pakistan. "Dat is capitulatie voor de Taliban en een forse aantasting van de rechten van de vrouw", zei Koenders. "Wij zullen hulp pas uitbreiden als de democratie verder groeit. Daarbij denken we primair aan publiek onderwijs, met name voor meisjes, en als alternatief voor de extremistische koranscholen, de madrassa's."

Armoedevermindering, goed bestuur en milieu zijn andere belangrijke sectoren waarin Nederland actief wordt. Koenders sprak hierover in Tokio onder andere met president Zardari, de Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan Richard Holbrooke, EU commissaris Ferrero-Waldner, minister Nakasone van Japan.